Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie cytrynowym
Klopsiki: Mięso przekładamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie i wsypujemy w nie bułkę tartą. Bułkę zalewamy mlekiem, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę, doprawiamy mięso sola i pieprzem i starannie wyrabiamy. Mięso odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.
Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i formujemy klopsiki. Klopsiki obsmażamy na złoty kolor na patelni, po czym odsączamy je z nadmiaru tłuszczu wyjmując je na ręcznik papierowy.
Do rondelka wlewamy domowy bulion, dodajemy do niego skórkę cytrynową, wkładamy klopsiki i gotujemy je na niewielkim ogniu 15-20 minut.
Do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i mieszamy energicznie aby składniki dokładnie się połączyły.
Do miseczki z masą cytrynowo-jajeczną wlewamy chochlę zupy i mieszamy aby zahartować żółtko. Po czym wlewamy je do bulionu z klopsikami, zmniejszamy ogień, dodajemy posiekaną natkę i gotujemy klopsiki jeszcze 10 minut.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Klopsiki serwujemy z ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą kuskus, smacznego ; )
Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku mięsa i formujemy klopsiki. Klopsiki obsmażamy na złoty kolor na patelni, po czym odsączamy je z nadmiaru tłuszczu wyjmując je na ręcznik papierowy.
Do rondelka wlewamy domowy bulion, dodajemy do niego skórkę cytrynową, wkładamy klopsiki i gotujemy je na niewielkim ogniu 15-20 minut.
Do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i mieszamy energicznie aby składniki dokładnie się połączyły.
Do miseczki z masą cytrynowo-jajeczną wlewamy chochlę zupy i mieszamy aby zahartować żółtko. Po czym wlewamy je do bulionu z klopsikami, zmniejszamy ogień, dodajemy posiekaną natkę i gotujemy klopsiki jeszcze 10 minut.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Klopsiki serwujemy z ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą kuskus, smacznego ; )
Magdalena88
niezły kąsek
SylaUla
Igraszki Losu
Czekoladka 2