Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Tiropity z wędzonym łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Greckie pierożki z ciasta jogurtowego z farszem z sera ricotty, koperku i łososia wędzonego. Farsz nie jest oryginalnym farszem do tych pierożków, ale i tak smakują wyśmienicie. Idealna przekąska na ciepło lub zimno.

Tiropity z wędzonym łososiem

Składniki:

Tiropity z wędzonym łososiem

Ciasto

Farsz

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tiropity z wędzonym łososiem

Przygotowanie farszu

W misce wymieszać ser ricotta i posiekany koperek. Dodać sok z cytryny i zblendować na jednolitą masę. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać. Przyprawić solą oraz pieprzem.

Przygotowanie ciasta

Tiropity z wędzonym łososiem
Wycinanie krążków z rozwałkowanego ciasta

W misce wymieszać mąkę, sól oraz jogurt i zagniatać ciasto do momentu aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm i wycinać 8-9 cm krążki.

ETAP 3:

Tiropity z wędzonym łososiem
Wycinanie krążków z pozostałego rozwałkowanego ciasta

Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać krążki, do momentu zużycia całego ciasta.

Nakładanie farszu

Tiropity z wędzonym łososiem
Nakładanie farszu na środek wyciętych krążków

Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczką farsz.

Sklejanie

Tiropity z wędzonym łososiem
Każdy krążek należy skleić i zagnieść widelcem

Krążek złożyć na pół, skleić brzegi i zagnieść widelcem.

Pieczenie

Tiropity z wędzonym łososiem
Tiropity na blaszce posmarowane jajkiem i posypane kminkiem

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Posypać kminkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe.