Sposób przygotowania:
Tiropity z wędzonym łososiemPrzygotowanie farszu
W misce wymieszać ser ricotta i posiekany koperek. Dodać sok z cytryny i zblendować na jednolitą masę. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać. Przyprawić solą oraz pieprzem.
Przygotowanie ciasta
W misce wymieszać mąkę, sól oraz jogurt i zagniatać ciasto do momentu aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm i wycinać 8-9 cm krążki.
ETAP 3:
Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać krążki, do momentu zużycia całego ciasta.
Nakładanie farszu
Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczką farsz.
Sklejanie
Krążek złożyć na pół, skleić brzegi i zagnieść widelcem.
Pieczenie
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Posypać kminkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe.
Czekoladka 2