Aneri

Aneri

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste w przygotowaniu i przepyszne kruche faworki!!! Jedyna ich wada to to że szybko znikają z talerza :)

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 8 żółtek jaj
  • ok. 3/4 szklanki piwa
  • ok. 3/5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 2 kostki smalcu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Faworki
Ok. pół kg mąki, żółtka, piwo i sól mieszamy i gnieciemy, gdy będzie zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki i gnieciemy aż powstanie jednolite miękkie ciasto. Następnie wałkujemy na bardzo cienki placek, który dzielimy na ok. 3 cm paski o długości ok. 8 cm , rozcinamy środek przez który przekładamy koniec naszego paska no i już mamy gotowe do smażenia faworki.

Smalec rozpuszczamy i nagrzewamy w garnku, po czym wrzucamy nasze faworki ( jeśli tłuszcz jest dobrze nagrzany to po wrzuceniu powinny od razu wypłynąć na wierzch) , gdy lekko się zarumienią wyjmujemy je na papier aby odsączyć tłuszcz, i wrzucamy kolejne.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!!! :)