Sposób przygotowania:
Faworki
Ok. pół kg mąki, żółtka, piwo i sól mieszamy i gnieciemy, gdy będzie zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki i gnieciemy aż powstanie jednolite miękkie ciasto. Następnie wałkujemy na bardzo cienki placek, który dzielimy na ok. 3 cm paski o długości ok. 8 cm , rozcinamy środek przez który przekładamy koniec naszego paska no i już mamy gotowe do smażenia faworki.
Smalec rozpuszczamy i nagrzewamy w garnku, po czym wrzucamy nasze faworki ( jeśli tłuszcz jest dobrze nagrzany to po wrzuceniu powinny od razu wypłynąć na wierzch) , gdy lekko się zarumienią wyjmujemy je na papier aby odsączyć tłuszcz, i wrzucamy kolejne.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!!! :)
Smalec rozpuszczamy i nagrzewamy w garnku, po czym wrzucamy nasze faworki ( jeśli tłuszcz jest dobrze nagrzany to po wrzuceniu powinny od razu wypłynąć na wierzch) , gdy lekko się zarumienią wyjmujemy je na papier aby odsączyć tłuszcz, i wrzucamy kolejne.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!!! :)