Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co powiecie na faworki pieczone w piekarniku? Moim zdaniem są zdrowsze niż smażone na oleju, czy zgadzacie się ze mną?

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie

Składniki:

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie

drożdże

Sposób przygotowania:

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie

drożdże

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie.

Do miski wsypać mąkę zrobić w niej wgłębienie i wsypać suszone drożdże. Na drożdże wsypać już z miski pół łyżeczki mąki i cukru zalać wodą, lekko wymieszać i pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia drożdży. Po bokach wsypanej mąki wsypać cukier, wbić całe jajko oraz dodać kostkę twarogu (najlepszy taki, który jest drobny i nie trzeba go mielić). Gdy jest już widoczna praca drożdży wtedy po boku dodać jogurt morelowy.

drożdże

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie.

Jak już mamy dodane wszystkie produkty, wyrabiać ciasto tak długo, aż wszystkie dodane produkty połączą się ze sobą. Następnie masło rozpuścić i wlać letnie (nie może być gorące) do wyrobionego ciasta, i z masłem wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Na stolnicę wysypać mąkę i przełożyć wyrobione ciasto.

drożdże

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie.

Wyłożone ciasto posypać po wierzchu mąką i rozwałkować nie musi być cieniutko. Z rozwałkowanego ciasta radełkiem ciąć na paski a następnie na małe kawałki przez środek robić nacięcie. Kolejny krok to formować faworki przewijając jedną część przez środek.

drożdże

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie.

Uformowane faworki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować dwa małe żółtka z dwoma łyżkami mleka zamieszać, następnie posmarować wszystkie faworki i można posypać zmielonym makiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec od 18 - 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Ja piekłam na trzy razy tyle wyszło. Upieczone pozostawić na papierze do ostygnięcia.

drożdże

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie.

Takie pieczone faworki nadają się do kawy lecz nie tylko. Mogą służyć jako lekka przekąska dla dzieci i nie tylko, nie są słodkie takie w sam raz. Jeżeli lubicie ciasta drożdżowe to serdecznie polecam upieczenie takich faworków, ja kocham drożdżowe wypieki choć mam po nich zgagę ale zawsze choć jednego muszę spróbować. Faworki wyszły bardzo miękkie i pulchne.