Sposób przygotowania:
Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurciedrożdże
Do miski wsypać mąkę zrobić w niej wgłębienie i wsypać suszone drożdże. Na drożdże wsypać już z miski pół łyżeczki mąki i cukru zalać wodą, lekko wymieszać i pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia drożdży. Po bokach wsypanej mąki wsypać cukier, wbić całe jajko oraz dodać kostkę twarogu (najlepszy taki, który jest drobny i nie trzeba go mielić). Gdy jest już widoczna praca drożdży wtedy po boku dodać jogurt morelowy.
drożdże
Jak już mamy dodane wszystkie produkty, wyrabiać ciasto tak długo, aż wszystkie dodane produkty połączą się ze sobą. Następnie masło rozpuścić i wlać letnie (nie może być gorące) do wyrobionego ciasta, i z masłem wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Na stolnicę wysypać mąkę i przełożyć wyrobione ciasto.
drożdże
Wyłożone ciasto posypać po wierzchu mąką i rozwałkować nie musi być cieniutko. Z rozwałkowanego ciasta radełkiem ciąć na paski a następnie na małe kawałki przez środek robić nacięcie. Kolejny krok to formować faworki przewijając jedną część przez środek.
drożdże
Uformowane faworki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować dwa małe żółtka z dwoma łyżkami mleka zamieszać, następnie posmarować wszystkie faworki i można posypać zmielonym makiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec od 18 - 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Ja piekłam na trzy razy tyle wyszło. Upieczone pozostawić na papierze do ostygnięcia.
drożdże
Takie pieczone faworki nadają się do kawy lecz nie tylko. Mogą służyć jako lekka przekąska dla dzieci i nie tylko, nie są słodkie takie w sam raz. Jeżeli lubicie ciasta drożdżowe to serdecznie polecam upieczenie takich faworków, ja kocham drożdżowe wypieki choć mam po nich zgagę ale zawsze choć jednego muszę spróbować. Faworki wyszły bardzo miękkie i pulchne.