Sposób przygotowania:
Faworkowe różyczkiI
1. Wszystkie składniki przekładam do miski, wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję kulę, przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość 1mm.
II
2. Przygotowuję trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wycinam po 17 kółek.
3. Każdy krążek nacinam wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka.
III
4. Środek największego koła smaruję roztrzepanym białkiem jajka. Na wierzch układam średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociskam palcem i smaruję białkiem. Na wierzch układam małe koło, środek dociskam palcem.
IV
5. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Każdą różyczkę smażę z obu stron.
V
6. Ostudzone róże posypuję cukrem pudrem, środek ozdabiam dżemem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.