Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Faworkowe różyczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być ozdobą stołu, którym zaskoczysz gości, spróbuj przekonaj się.

Faworkowe różyczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faworkowe różyczki

 

Sposób przygotowania:

Faworkowe różyczki

I

Faworkowe różyczki
Przygotowanie wszystkich składników do wyrabiania ciasta.

1. Wszystkie składniki przekładam do miski, wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję kulę, przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość 1mm.

II

Faworkowe różyczki
Wycinanie kółek oraz nacinanie ostrym nożem,

2. Przygotowuję trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wycinam po 17 kółek.
3. Każdy krążek nacinam wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka.

III

Faworkowe różyczki
Składanie kółek w kształt różyczki, środek dociskając palcem.

4. Środek największego koła smaruję roztrzepanym białkiem jajka. Na wierzch układam średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociskam palcem i smaruję białkiem. Na wierzch układam małe koło, środek dociskam palcem.

IV

Faworkowe różyczki

5. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Każdą różyczkę smażę z obu stron.

V

Faworkowe różyczki

6. Ostudzone róże posypuję cukrem pudrem, środek ozdabiam dżemem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.