Sposób przygotowania:
Faworki karnawałowePrzygotowanie ciasta:
Mąkę z cukrem pudrem przesiać do miski.
Dodać posiekane masło, żółtka, piwo i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto (wyrabiamy dość długo by wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Wałkowanie ciasta:
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 -2 mm. Za pomocą noża dzielimy ciasto na pasy szerokości 2,5 cm, każdy pasek ciasta podzielić na 10 cm kawałki.
Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przewlec przez otwór jeden koniec. Uformowane faworki układamy na lekko oprószonej mąką stolnicy.
Smażenie faworków:
W głębokim rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz wkładamy partiami faworki.
Smażymy ok. 20-30 sekund z każdej strony na złocisty kolor. Odkładamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Etap końcowy:
Przygotowane faworki podajemy zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem i wanilią.