Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Faworki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne karnawałowe faworki z dodatkiem piwa jasnego z dużą ilością żółtek. Wspaniałe smakują zwłaszcza w karnawale.

Faworki karnawałowe

Składniki:

Faworki karnawałowe

na ciasto:

  • 32 dag mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 13 dag jasnego piwa

dodatkowo:

  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania faworków

Sposób przygotowania:

Faworki karnawałowe

Przygotowanie ciasta:

Faworki karnawałowe
Zarobione ciasto owijamy w folię spożywczą

Mąkę z cukrem pudrem przesiać do miski.

Dodać posiekane masło, żółtka, piwo i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto (wyrabiamy dość długo by wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.

Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Wałkowanie ciasta:

Faworki karnawałowe
Uformowane faworki układamy na lekko oprószonej mąką stolnicy

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 -2 mm. Za pomocą noża dzielimy ciasto na pasy szerokości 2,5 cm, każdy pasek ciasta podzielić na 10 cm kawałki.

Po środku każdego paska zrobić nacięcie i przewlec przez otwór jeden koniec. Uformowane faworki układamy na lekko oprószonej mąką stolnicy.

Smażenie faworków:

Faworki karnawałowe
W rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki

W głębokim rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz wkładamy partiami faworki.

Smażymy ok. 20-30 sekund z każdej strony na złocisty kolor. Odkładamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Etap końcowy:

Przygotowane faworki podajemy zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem i wanilią.