vi

vi

Kucharz
[Przepisów: 13]

Faworki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne faworki, nie za bardzo chrupiące i nie za miękkie

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 130 ml kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 300 g mąki tortowej + mąka do podsypywania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki
Połączyć mąkę z cukrem, śmietaną i jajkami, dodać spirytus. Zagnieść na gładkie ciasto. Bić wałkiem aż będzie miękkie i elastyczne. Rozwałkować na cienko. Wykrawać długie (10cm) paski i nacinać kreski pośrodku każdego paska. Przewinąć jeden koniec ciasta przez nacięcie. Faworki smażyć w głębokim oleju na jasnobrązowy kolor. Posypać cukrem pudrem.