Sposób przygotowania:
Faworki bez obijania
Wszystkie składniki na noc wkładamy do lodówki. Mąkę, proszek przesiewamy co najmniej dwa razy. Do kubeczka dodajemy żółtka, sól i połowę śmietany oraz spirytus. Mieszamy razem i wylewamy na mąkę. Resztę śmietany dodajemy w razie potrzeb. Mieszamy nożem lub łyżką. Jak ciasto zaczyna się bijać zagniatamy szybko dłońmi. Formujemy kulę i wkładamy na co najmniej 30 min do lodówki. Wałkujemy bardzo cienkie placki, czym cieńszy tym lepszy. Kroimy 2 -3 cm paski w których robimy nacięcie przekładamy jeden koniec i gotowe do smażenia. Tłuszcz rozgrzewamy i za pomocą skrawka rozwałkowanego ciasta sprawdzamy temperaturę. Jeśli wrzucimy i ciasto zaraz odbije się od dna, wypłynie na powierzchnię i zacznie rosnąć i się wyginać, to znak że możemy smażyć. Smażymy na rumiano, osuszamy na papierowym ręczniki i zimne posypujemy pudrem.