Sposób przygotowania:
Faworki karnawałowe
Mąkę wysypać na stolnicę dodać cukier puder i sól i wymieszać. Następnie dodać żółtka, śmietanę i rum. Zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę. Gotowe ciasto ułożyć na środku stolnicy i uderzać w nie wałkiem, dość szybko i mocno tak by się spłaszczyło. Następnie ponownie zwinąć ciasto i czynność bicia ciasta powtarzać z 30 min. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować cienko. Za pomocą noża bądź radełka do ciasta wyciąć paski wzdłuż o średnicy ok 2,5 cm. A następnie kroić na paski o długości ok 6-7 cm. Na każdym kawałku robimy nacięcie przez które przewijamy ciasto. Olej rozgrzewamy, a następnie wkładamy faworki, jak się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!