IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Faworki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wyobrażam sobie karnawału i tłustego czwartku bez faworków, kruchych, smażonych na głębokim tłuszczu z mnóstwem pęcherzyków powietrza.

Faworki karnawałowe

Składniki:

Faworki karnawałowe

 

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki śmietany 30%

 

  • cukier puder do posypania
  • 1,5 litra oleju do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki karnawałowe
Mąkę wysypać na stolnicę dodać cukier puder i sól i wymieszać. Następnie dodać żółtka, śmietanę i rum. Zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę. Gotowe ciasto ułożyć na środku stolnicy i uderzać w nie wałkiem, dość szybko i mocno tak by się spłaszczyło. Następnie ponownie zwinąć ciasto i czynność bicia ciasta powtarzać z 30 min. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować cienko. Za pomocą noża bądź radełka do ciasta wyciąć paski wzdłuż o średnicy ok 2,5 cm. A następnie kroić na paski o długości ok 6-7 cm. Na każdym kawałku robimy nacięcie przez które przewijamy ciasto. Olej rozgrzewamy, a następnie wkładamy faworki, jak się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Tagi:

faworki chrust