czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche faworki karnawałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo lubimy faworki, jednak zdecydowanie najlepiej smakują one podczas karnawału i oczywiście w Tłusty Czwartek :)

Kruche faworki karnawałowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche faworki karnawałowe

 

  • 500g mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki octu,
  • 4 łyżki śmietany 12%,
  • 50g masła,
  • smalec do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Kruche faworki karnawałowe
Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem, dodać żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem, czyli napowietrzyć. Owinąć w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na możliwie jak najcieńsze placki i pokroić w wąskie paski o wymiarach ok. 3 cm x 8 cm. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które przeciągnąć jeden koniec ciasta. Faworki wkładać na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Około 1-2 minuty z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem.
Kruche faworki karnawałowe
Ciasto rozwałkować, pociąć na paski, naciąć
Kruche faworki karnawałowe
Przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta

Tagi:

faworki chrust