Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Karnawałowe faworki 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne karnawałowe faworki, idealne do kawy lub herbaty.

Karnawałowe faworki 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe faworki 3

 

Sposób przygotowania:

Karnawałowe faworki 3
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy śmietanę i łączymy składniki. Następnie dodajemy jajko, żółtka, ocet oraz sól. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto wybijamy drewnianym wałkiem (około 10-15 minut). Następnie dzielimy ciasto na 4 części. Rozwałkowujemy jedną z nich (póżniej kolejne) , kroimy na prostokąty o wymiarze 10x3 cm. Na środku prostokąta nacinamy otwór przez który przewijamy jeden z końców. Przygotowane faworki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu. Na końcu posypujemy cukrem pudrem.
Karnawałowe faworki 3
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy śmietanę i łączymy składniki. Następnie dodajemy jajko, żółtka, ocet oraz sól. Miaszamy i zagniatamy ciasto.
Karnawałowe faworki 3
Ciasto wybijamy drewnianym wałkiem (około 10-15 minut).
Karnawałowe faworki 3
Następnie dzielimy ciasto na 4 części. Rozwałkowujemy jedną z nich (póżniej kolejne) , kroimy na prostokąty o wymiarze 10x3 cm. Na środku prostokąta nacinamy otwór przez który przewijamy jeden z końców.
Karnawałowe faworki 3
Przygotowane faworki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniu z tłuszczu. Na końcu posypujemy cukrem pudrem.