lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tradycyjne pączki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mamy dziś tłusty czwartek, a więc na naszych stołach zawitają pączki faworki czy gniazdka. W mojej kuchni powstały tradycyjne pączki w polewie i posypce z kolorowej czekolady. Dla każdego coś pysznego.

Tradycyjne pączki Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Tradycyjne pączki

Składniki :

 

 

 

  • cukier 50 g

 

  • cukier waniliowy 32 g

 

 

  • żółtka 4 szt

 

  • spirytus 2 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka

 

 

  • wiórka kolorowe z czekolady

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pączki

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę przesianą do misy z drożdżami. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Wlewamy mleko rozpuszczone, letnie masło, spirytus i żółtka. Włączamy robot i wyrabiamy ciasto 15 minut.

Po wyrobieniu wyjmujemy ciasto na stolnicę silikonową i przykrywamy je ściereczką na co najmniej 1.1/2 godziny( drożdże sypkie dłużej wyrastają).

Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto ( już rękoma) i dzielimy je na równe części. Każdą cześć ręką kulamy i spłaszczamy lekko. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Jak wyrosną przykładamy deseczkę i lekko spłaszczamy( będą wyglądać podobnie jak kupne). Kładziemy na rozgrzany olej najpierw spodem, górą i spodem i wyjmujemy.

Studzimy na kratce i jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą różaną. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i obsypujemy wiórkami z kolorowej czekolady.

Tłusty czwartek
Wsypujemy mąkę przesianą do misy z drożdżami.
Tłusty czwartek
Tłusty czwartek
Wsypujemy cukier i cukier waniliowy do składników.
Tłusty czwartek
Wlewamy mleko rozpuszczone, letnie masło, spirytus i żółtka .
Tłusty czwartek
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto ( już rękoma) i dzielimy je na równe części.
Tłusty czwartek
Każdą cześć ręką kulamy i spłaszczamy lekko. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Tłusty czwartek
Kładziemy na rozgrzany olej najpierw spodem, górą i spodem i wyjmujemy.
Tłusty czwartek
Studzimy na kratce i jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą różaną.