Sposób przygotowania:
Tradycyjne pączkiWykonanie:
Wsypujemy mąkę przesianą do misy z drożdżami. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Wlewamy mleko rozpuszczone, letnie masło, spirytus i żółtka. Włączamy robot i wyrabiamy ciasto 15 minut.
Po wyrobieniu wyjmujemy ciasto na stolnicę silikonową i przykrywamy je ściereczką na co najmniej 1.1/2 godziny( drożdże sypkie dłużej wyrastają).
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto ( już rękoma) i dzielimy je na równe części. Każdą cześć ręką kulamy i spłaszczamy lekko. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Jak wyrosną przykładamy deseczkę i lekko spłaszczamy( będą wyglądać podobnie jak kupne). Kładziemy na rozgrzany olej najpierw spodem, górą i spodem i wyjmujemy.
Studzimy na kratce i jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą różaną. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i obsypujemy wiórkami z kolorowej czekolady.
gosiapiotrek23
lalunia