Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Faworki mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ten przepis na tradycyjne faworki (chrust) pochodzi z zeszytu mojej mamy, czyli słodki smak mojego dzieciństwa.

Faworki mojej mamy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faworki mojej mamy

Ciasto:

  • 20 dag mąki + naddatek
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka spirytusu

 

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki mojej mamy

Etap 1:

Faworki mojej mamy
Z podanych składników wyrobić ciasto (ok. 15 min.)

Mąkę przesiać, dodać śmietanę, jajka, żółtka, puder, ocet i spirytus. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby delikatnie oprószyć mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż na jego powierzchni utworzą się pęcherzyki. Ciasto wyrabiać przez ubijanie za pomocą wałka lub mocno uderzając ciastem o stolnicę.

Etap 2:

Faworki mojej mamy
Na stolnicy cienko rozwałkować ciasto, w razie potrzeby lekko podsypać.

Ciasto cienko rozwałkować.

Etap 3:

Faworki mojej mamy
Pokroić w paski. Pośrodku naciąć i przeciągnąć, tak aby powstała kokardka.

Pokroić w paski. Pośrodku naciąć i przeciągnąć, tak aby powstała kokardka.

Etap 4:

Faworki mojej mamy
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor. Osuszać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.


Tagi:

faworki chrust