Sposób przygotowania:
Faworki na jogurcie greckimWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Formowanie faworków:
Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy na paski, paski na mniejsze części, w każdym robimy nacięcie i przeciągamy jedną część ciasta.
Smażenie faworków:
Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Pudrowanie i podanie:
Gotowe faworki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ocet nie jest wyczuwany w faworkach, a dodanie go do ciasta sprawia, że nie chłoną tłuszczu.