Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Faworki na jogurcie greckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast na śmietanie polecam przygotować faworki na jogurcie naturalnym greckim. Zapewniam, że wyjdą również pyszne.

Faworki na jogurcie greckim

Składniki:

Faworki na jogurcie greckim

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Faworki na jogurcie greckim

Wykonanie ciasta:

Faworki na jogurcie greckim
Z podanych składników wykonujemy ciasto na faworki.

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Formowanie faworków:

Faworki na jogurcie greckim
Z ciasta formujemy na stolnicy posypanej makąfaworki.

Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy na paski, paski na mniejsze części, w każdym robimy nacięcie i przeciągamy jedną część ciasta.

Smażenie faworków:

Faworki na jogurcie greckim
Tak wykonane faworki smażymy na rozgrzanym oleju.

Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Pudrowanie i podanie:

Faworki na jogurcie greckim
Gotowe faworki podajemy oprószone cukrem pudrem.

Gotowe faworki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ocet nie jest wyczuwany w faworkach, a dodanie go do ciasta sprawia, że nie chłoną tłuszczu.