Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Winiec makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po tym jak przygotowałam wieniec makowy to zniknął szybciej niż się pojawił. Stał się hitem, który często przygotowuje. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na wiele okazji.

Winiec makowy

Składniki:

Winiec makowy

na ciasto

na masę makową

  • 200 g suchego mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru

dekoracja

  • 150 g cukru pudru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Winiec makowy
Ciasto: Świeże drożdże mieszam z jedną łyżką mleka, cukru i mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam. Mąkę, cukier, rozpuszczone masło i mleko mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Masa makowa: Mleko wraz z cukrem gotuję. Zalewam mak. Odstawiam na 30 minut. 

Wyrośnięte ciasto wałkuje. Układam masę makową. Zawijam. Odstawiam ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.

Dekoracja: Cukier puder wraz z sokiem z cytryny i wodą mieszam. Dekoruję nią ciasto.