Sposób przygotowania:
Winiec makowy
Ciasto: Świeże drożdże mieszam z jedną łyżką mleka, cukru i mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam. Mąkę, cukier, rozpuszczone masło i mleko mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa: Mleko wraz z cukrem gotuję. Zalewam mak. Odstawiam na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkuje. Układam masę makową. Zawijam. Odstawiam ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Cukier puder wraz z sokiem z cytryny i wodą mieszam. Dekoruję nią ciasto.
Masa makowa: Mleko wraz z cukrem gotuję. Zalewam mak. Odstawiam na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkuje. Układam masę makową. Zawijam. Odstawiam ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę około 45 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Cukier puder wraz z sokiem z cytryny i wodą mieszam. Dekoruję nią ciasto.