iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1292]

Tradycyjne faworki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak karnawał to faworki muszą być obowiązkowo i to najlepiej z babcinego przepisu z dobrze wybitego ciasta bo takie są najlepsze.

Tradycyjne faworki

Składniki:

Tradycyjne faworki

ciasto:

dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tradycyjne faworki
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczypta soli, następnie dodać masło pokrojone w kosteczkę, śmietanę, spirytus i jajko razem z żółtkami. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i zostawiamy je na stolnicy pod przykryciem na minimum 30 minut, aby odpoczęło.

Stolnicę delikatnie podsypujemy mąka i bardzo cienko wałkujemy ciasto, przy pomocy radełka lub ostrego noża ciasto tniemy na paseczki 10 cm lub minimalne dłuższe i szerokie 2-3 cm na środku robimy nacięcie przez które przeciągamy jeden koniec formując faworki.

Kiedy przygotujemy wszystkie faworki to smażymy je na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posypujemy sporą ilością cukru pudru.