Sposób przygotowania:
Tradycyjne faworki
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczypta soli, następnie dodać masło pokrojone w kosteczkę, śmietanę, spirytus i jajko razem z żółtkami. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i zostawiamy je na stolnicy pod przykryciem na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
Stolnicę delikatnie podsypujemy mąka i bardzo cienko wałkujemy ciasto, przy pomocy radełka lub ostrego noża ciasto tniemy na paseczki 10 cm lub minimalne dłuższe i szerokie 2-3 cm na środku robimy nacięcie przez które przeciągamy jeden koniec formując faworki.
Kiedy przygotujemy wszystkie faworki to smażymy je na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posypujemy sporą ilością cukru pudru.
Stolnicę delikatnie podsypujemy mąka i bardzo cienko wałkujemy ciasto, przy pomocy radełka lub ostrego noża ciasto tniemy na paseczki 10 cm lub minimalne dłuższe i szerokie 2-3 cm na środku robimy nacięcie przez które przeciągamy jeden koniec formując faworki.
Kiedy przygotujemy wszystkie faworki to smażymy je na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posypujemy sporą ilością cukru pudru.
cherry
iziona