Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe trójkąty z powidłem i daktylami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo puszyste drożdżowe trójkąty nadziane domowym powidłem śliwkowym z dodatkiem daktyli. Na poczęstunek i do kawy. Polecam.

Drożdżowe trójkąty z powidłem i daktylami

Składniki:

Drożdżowe trójkąty z powidłem i daktylami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 dag masła lub margaryny
  • ewentualnie ciepłe mleko

Nadzienie:

  • 2 słoiczki powidła śliwkowego ( u mnie domowe )
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 10 dag daktyli suszonych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe trójkąty z powidłem i daktylami
1. Rozczyn: Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.

2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte składniki, ekstrakt waniliowy, rozczyn i masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i dobrze odchodziło od ręki. Gdyby było potrzeba do ciasta dolewamy ciepłego mleka. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia n godzinę.

3. Nadzienie: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy kakao, cynamon i daktyle. Dokładnie mieszamy.

4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy brzegi formując trójkąty. Brzegi mocno dociskamy.

5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do ,,napuszenia się''.

6. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.

7. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 3-4 spore blaszki drożdżówek.