Sposób przygotowania:
Drożdżowe trójkąty z powidłem i daktylami
1. Rozczyn: Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte składniki, ekstrakt waniliowy, rozczyn i masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i dobrze odchodziło od ręki. Gdyby było potrzeba do ciasta dolewamy ciepłego mleka. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia n godzinę.
3. Nadzienie: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy kakao, cynamon i daktyle. Dokładnie mieszamy.
4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy brzegi formując trójkąty. Brzegi mocno dociskamy.
5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do ,,napuszenia się''.
6. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
7. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 3-4 spore blaszki drożdżówek.
2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte składniki, ekstrakt waniliowy, rozczyn i masło. Zagniatamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i dobrze odchodziło od ręki. Gdyby było potrzeba do ciasta dolewamy ciepłego mleka. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia n godzinę.
3. Nadzienie: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Powidło przekładamy do miseczki, dodajemy kakao, cynamon i daktyle. Dokładnie mieszamy.
4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy po porcji nadzienia, zlepiamy brzegi formując trójkąty. Brzegi mocno dociskamy.
5. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce do ,,napuszenia się''.
6. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
7. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 3-4 spore blaszki drożdżówek.