bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Migdałowe faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo lubię faworki, często smażę je w karnawale, tym razem postanowiłam zrobić faworki z dodatkiem mielonych migdałów. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, polecam na tłusty czwartek.

Migdałowe faworki

Składniki:

Migdałowe faworki

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 50 gram mielonych migdałów
  • 2 łyżki spirytusu
  • 7-8 łyżek gęstej śmietany
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Migdałowe faworki
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze części, stolnicę posypujemy mąką, każdą część ciasta wałkujemy bardzo cienko.

Radełkiem wycinamy cienkie paski (4x10cm), każdy pasek nacinamy w środku, przekładamy jeden koniec przez nacięcie. Faworki układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku rozgrzewamy tłuszcz, przygotowane faworki smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.

Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.