Sposób przygotowania:
Faworki waniliowe z octem
Mąkę wysypać na stolnicę wymieszać z cukrem waniliowym, jajko oraz żółtka, sól, ocet i śmietanę, zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu około 1 godzinę.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać nożem paski i formować faworki (każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie).
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu,wyjąc na ręcznik papierowy gdy ręcznik wchłonie tłuszcz przełożyć na tacę i oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu około 1 godzinę.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać nożem paski i formować faworki (każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie).
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu,wyjąc na ręcznik papierowy gdy ręcznik wchłonie tłuszcz przełożyć na tacę i oprószyć cukrem pudrem.