paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Faworki waniliowe z octem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące i bardzo smaczne faworki z cukrem waniliowym. Idealnie pasują na tłusty czwartek. Długo zachowują świeżość serdecznie polecam je zrobić.

Faworki waniliowe z octem

Składniki:

Faworki waniliowe z octem

 

  • mąka 25 dag
  • cukier waniliowy 4 dag
  • ocet 1 łyżka
  • żółtka 3 szt
  • jajko 1 szt
  • śmietana 8 dag
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
  • sól szczypta

Sposób przygotowania:

Faworki waniliowe z octem
Mąkę wysypać na stolnicę wymieszać z cukrem waniliowym, jajko oraz żółtka, sól, ocet i śmietanę, zagnieść na jednolite ciasto.

Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu około 1 godzinę.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać nożem paski i formować faworki (każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie).

Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu,wyjąc na ręcznik papierowy gdy ręcznik wchłonie tłuszcz przełożyć na tacę i oprószyć cukrem pudrem.