Sposób przygotowania:
Faworki / chrust/ o smaku amaretto
-Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i alkoholu zagnieść gładkie , sprężyste ciasto konsystencji takiejjak na pierogi / powinny utworzyć się w nim pęcherzyki powietrza/. -Ciasto owinąć w folię i odłożyć na ok. 1 godz. w chłodne miejsce. - Następnie rozwałkować je cieniutko i pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. /można użyć ozdobnego radełka/ -Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, koniec paska przewinąć przez otwór. -Jeśli w trakcie wałkowania używamy do podsypywania ciasta maki , należy jej nadmiar omieść przed smażeniem przy pomocy pędzelka - Gotowe faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu. -Gdy się przyrumienią, przewrócić je na drugą stronę. -Usmażone faworki ułożyć na bibule, lub papierowym ręczniku by ociekły z tłuszczu. - Przełożyć na półmisek i posypać waniliowym cukrem pudrem
edytaha
cris
Ja również mam do nich słabość , zima smażę często, również dlatego,że nie wymagają zbyt wiele nakładu pracy..........a smakuja zawsze!
jaNina
Mój przepis jest podobny, tyle że dodałam rumu :)
Od tych chruścików można się uzależnić!