cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Faworki / chrust/ o smaku amaretto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruchutkie, delikatne i pachnące amaretto faworki czyli chrust. Do ciasta można dodać inny, ulubiony gatunek alkoholu.

 Faworki / chrust/  o smaku amaretto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faworki / chrust/ o smaku amaretto

 

Sposób przygotowania:

Faworki / chrust/ o smaku amaretto
-Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i alkoholu zagnieść gładkie , sprężyste ciasto konsystencji takiejjak na pierogi / powinny utworzyć się w nim pęcherzyki powietrza/. -Ciasto owinąć w folię i odłożyć na ok. 1 godz. w chłodne miejsce. - Następnie rozwałkować je cieniutko i pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. /można użyć ozdobnego radełka/ -Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, koniec paska przewinąć przez otwór. -Jeśli w trakcie wałkowania używamy do podsypywania ciasta maki , należy jej nadmiar omieść przed smażeniem przy pomocy pędzelka - Gotowe faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu. -Gdy się przyrumienią, przewrócić je na drugą stronę. -Usmażone faworki ułożyć na bibule, lub papierowym ręczniku by ociekły z tłuszczu. - Przełożyć na półmisek i posypać waniliowym cukrem pudrem
 Faworki / chrust/  o smaku amaretto
Cienko rozwałkowane ciasto pokroić na paski i nadać im kształt chrustu.
 Faworki / chrust/  o smaku amaretto
Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
 Faworki / chrust/  o smaku amaretto
Gotowe faworki przed posypaniem cukrem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Tagi:

faworki chrust