jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mniszkowe muffiny z michałkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bohaterem wiosennego menu musi być mniszek lekarski. Jego liści dodaję do sałatek, a kwiaty wykorzystuje w deserach i przetworach. Te złociste płatki pięknie prezentują się w wypiekach, a nie zmieniają ich smaku.

Mniszkowe muffiny z michałkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mniszkowe muffiny z michałkami

SKŁADNIKI

  • 1 i ¾ szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru kryształu,
  • 2 duże jajka,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 szklanka świeżo zerwanych płatków mlecza,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Około 7 czekoladowych michałków

DODATKOWO

  • Cukier puder do posypania,
  • papilotki

Sposób przygotowania:

Mniszkowe muffiny z michałkami

ETAP 1

Mniszkowe muffiny z michałkami
Przygotowujemy płatki mleczu oraz cukierki

Papilotkami wykładamy formę na muffiny. Zbieramy płatki mlecza. Cukierki kroimy na mniejsze części.

ETAP 2

Mniszkowe muffiny z michałkami
Jajka z cukrem umieszczamy w jednej misce, po czym ubijamy

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.

ETAP 3

Mniszkowe muffiny z michałkami
Ciasto łączymy z płatkami mniszka

Do ubitych jajek wsypujemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. W dalszej kolejności dodajemy płatki mniszka lekarskiego.

ETAP 4

Mniszkowe muffiny z michałkami
Na koniec całość łączymy z cukierkami

Po ich połączeniu z ciastem, dodajemy przygotowane cukierki. Łączymy je z całością za pomocą łyżki.

ETAP 5

Mniszkowe muffiny z michałkami
Przygotowane papilotki wypełniamy gotowym ciastem

Gotowym ciastem napełniamy foremki do około ¾ ich wysokości.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

muffiny