AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Karnawałowe faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche i chrupiące faworki karnawałowe.

Karnawałowe faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe faworki

 

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • ok. 50 dag smalcu lub oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Karnawałowe faworki
Przesianą przez sito mąkę siekamy z 2 łyżkami masła oraz 2 łyżkami kwaśnej, gęstej śmietany, dodajemy żółtka, cukier i spirytus ( ewentualnie ocet ). Zagniatamy ciasto tak twarde jak na pierogi. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, można dosypać mąki. Zagniatamy dosyć długo, żeby wytworzyły się pęcherzyki powietrza. Ciasto uformowane w kulkę pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki i każdy z nich bardzo cienko wałkujemy. Kroimy na ukośne pasy długości około 9-12 cm i szerokości około 3 cm. Każdy z pasków na środku nacinamy wzdłuż nożem ( tak jak na zdjęciu ). Jeden koniec paska przewlekamy przez otwór i wykręcamy w drugą stronę. Faworki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu- najsmaczniejsze są smażone na smalcu !!! Gdy się zrumienią, przewracamy na drugą stronę. Usmażone osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Układamy na półmiskach i posypujemy cukrem pudrem. Cukier puder można wymieszać razem z cukrem waniliowym. Z pozostałych białek można zrobić bezy, dodając 2 szkl. cukru pudru, szczyptę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Dokładny przepis podawałam wcześniej. SMACZNEGO :)
Karnawałowe faworki
Ciasto cienko wałkujemy, tniemy na pasy, na środku każdego robimy wzdłuż nacięcie.
Karnawałowe faworki
Jeden koniec paska przewlekamy przez otwór i wykręcamy w drugą stonę.
Karnawałowe faworki
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, gdy się zrumienią odwracamy na drugą stronę.
Karnawałowe faworki
Usmażone faworki osączamy na ręczniku papierowym i układamy na półmisku.

Tagi:

faworki chrust