Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Faworki warkocze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Są chrupiące i smaczne, idealne do kawy. Moja rodzina je uwielbia. Warto je przygotować, bo są pyszne. Polecam!!!

Faworki warkocze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faworki warkocze

 

  • 30 dag mąki
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżki octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Faworki warkocze
Mąkę przesiej na stolnicę. Wymieszaj ze śmietaną. Dodaj jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagnieć ciasto. Ciasto wybijaj wałkiem około 15 minut. Następnie bardzo cienko je rozwałkuj. Ciasto pokrój na prostokąty o wymiarach 3cm x 20cm. Każdy pasek ciasta natnij wzdłuż w dwóch miejscach. Zapleć warkocze, a brzegi sklej. Warkocze smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oprósz cukrem pudrem.
Faworki warkocze
Mąkę przesiej na stolnicę. Wymieszaj ze śmietaną. Dodaj jajko, żółtka, sól oraz ocet.
Faworki warkocze
Zagnieć dokładnie ciasto, jak na makaron.
Faworki warkocze
Ciasto wybijaj wałkiem około 15 minut. Następnie bardzo cienko je rozwałkuj. Ciasto pokrój na prostokąty o wymiarach 3cm x 20cm. Każdy pasek ciasta natnij wzdłuż w dwóch miejscach. Zapleć warkocze, a brzegi sklej .