Sposób przygotowania:
Bunia robi faworki
Ciasto rozwinąć ( jeśli było przechowywane w zamrażalniku wyjąć wcześniej i poczekać aż rozmarznie .Pokroić na paski szerokości 1,5 cm , a potem te paski na kawałki długości ok. 8-10 cm czyli na pół . W środku każdego kawałka zrobić nacięcie . Jeden róg kawałka ciasta przełożyć przez nacięcie i wyciągnąć z drugiej strony robiąc tak jak by pętelkę ( trudno to wyjaśnić komuś kto nie widział faworków ale jak się już raz je zobaczy to wiadomo o co chodzi ) .Zrobić podobnie ze wszystkimi kawałkami . Z jednego gotowego ciasta wychodzi ok.24 sztuk faworków. Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować ) i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ) . Wyjmować na papierowe ręczniki kuchenne . Posypać cukrem trzcinowym na gorąco ( cukier trzcinowy bo nie przepadam za cukrem pudrem ).
jaNina
Tit
Babciagramolka
Hi hi - przecież wiecie , ze ja nie znoszę piec . Ciasto francuskie mi się po zamrażarce pałętało i na cos słodkiego była ochota .
elzbieta8960