Sposób przygotowania:
Pyszne chrupiące faworki
1. Przygotowałam mąkę pszenną, żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki zagniotłam w rękach na jednolitą całość.
2. Teraz wzięłam wałek i bardzo mocno uderzałam w ciasto tak, aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza.
3. Ciasto podzieliłam nożem na mniejsze części. Jedną część położyłam na stolnicy, a resztę schowałam do lodówki. Bardzo cienko rozwałkowałam każdą część.
4. Teraz radełkiem pokroiłam na mniej więcej równe paski. W każdym pasku zrobiłam nacięcie. Ciasto przewinęłam przez otwór.
5. Przygotowałam garnek do którego wlałam olej, do oleju wlałam spirytus, aby się za bardzo nie pieniło przy pieczeniu faworków. Gdy olej był już bardzo gorący to kładłam faworki i piekłam je na rumiano z obu stron.
6. Gorące faworki kładłam na ręcznik papierowy.
7. Ostudzone faworki posypałam cukrem pudrem.
8. Smacznego !
2. Teraz wzięłam wałek i bardzo mocno uderzałam w ciasto tak, aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza.
3. Ciasto podzieliłam nożem na mniejsze części. Jedną część położyłam na stolnicy, a resztę schowałam do lodówki. Bardzo cienko rozwałkowałam każdą część.
4. Teraz radełkiem pokroiłam na mniej więcej równe paski. W każdym pasku zrobiłam nacięcie. Ciasto przewinęłam przez otwór.
5. Przygotowałam garnek do którego wlałam olej, do oleju wlałam spirytus, aby się za bardzo nie pieniło przy pieczeniu faworków. Gdy olej był już bardzo gorący to kładłam faworki i piekłam je na rumiano z obu stron.
6. Gorące faworki kładłam na ręcznik papierowy.
7. Ostudzone faworki posypałam cukrem pudrem.
8. Smacznego !