reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Faworki z mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jutro Tłusty Czwartek i żeby tradycji stało się zadość trzeba zjeść faworki lub pączki. Dzisiaj będzie przepis na faworki z serkiem mascarpone,

Faworki z mascarpone

Składniki:

Faworki z mascarpone

 

  • 370-400g mąki pszennej
  • 2 całe jaja M
  • 3 żółtka z jaj M
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki wysoko procentowego alkoholu (wódka, rum, spirytus)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru ( u mnie trzcinowy)

 

  • Dodatkowo
  • cukier puder do oprószenia
  • 2 kostki smalcu (śnieżnobiałego)
  • 0,5 l oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Faworki z mascarpone

przygotowanie

Faworki z mascarpone
ciasto ma wszystkie mokre produkty mieszamy razem

Jajka, żółtka i serek dokładnie mieszamy - najlepiej robotem.

Dodajemy cukier i sól.

Dopóki robot daje rady dodajemy stopniowo mąkę (370g)- potem przekładamy na stolnicę

i wrabiamy resztę mąki.

przygotowanie

Faworki z mascarpone
ciasto ma być jednolite i lśniące, ale ciągle elastyczne

Ciasto wałkujemy i do wyboru- kilkukrotnie składamy, tak jak ciasto francuskie, mielimy w maszynce do mięsa ( potem zagniatamy ponownie) lub walimy wałkiem- po co? żeby dobrze napowietrzyć ciasto:)

Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na 30 minut.

formowanie

Faworki z mascarpone
faworki nie muszą być identyczne i mierzone od linijki

Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wałkujemy najcieniej jak nam się da.

i staram się jak najmniej podsypywać mąką.

Radełkiem lub nożem kroimy paski o szerokości około 3 cm i 15 długości.

W środku każdego paseczka robimy nacięcie 3-4 centymetrowe i przewijamy jedną połówkę tworząc faworki.

smażenie

Faworki z mascarpone
można smażyc tylko na oleju lub samym smalcu

Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor odkładamy do osączenia na serwetki lub ręczniki kuchenne, a na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Faworki smażą się bardzo szybko, wiec nie mam mowy o przygotowaniu w trakcie kolejnej porcji- chyba że robicie na 4 ręce:) dlatego proponuję albo przygotować całość albo połowę porcji i zrobić przerwę w smażeniu.

Do gorącego tłuszczu warto też wrzucić plasterki ziemniaków, zapobiegną przypalaniu się mąki


Tagi:

faworki