Sposób przygotowania:
Faworki z mascarponeprzygotowanie
Jajka, żółtka i serek dokładnie mieszamy - najlepiej robotem.
Dodajemy cukier i sól.
Dopóki robot daje rady dodajemy stopniowo mąkę (370g)- potem przekładamy na stolnicę
i wrabiamy resztę mąki.
przygotowanie
Ciasto wałkujemy i do wyboru- kilkukrotnie składamy, tak jak ciasto francuskie, mielimy w maszynce do mięsa ( potem zagniatamy ponownie) lub walimy wałkiem- po co? żeby dobrze napowietrzyć ciasto:)
Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na 30 minut.
formowanie
Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wałkujemy najcieniej jak nam się da.
i staram się jak najmniej podsypywać mąką.
Radełkiem lub nożem kroimy paski o szerokości około 3 cm i 15 długości.
W środku każdego paseczka robimy nacięcie 3-4 centymetrowe i przewijamy jedną połówkę tworząc faworki.
smażenie
Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor odkładamy do osączenia na serwetki lub ręczniki kuchenne, a na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Faworki smażą się bardzo szybko, wiec nie mam mowy o przygotowaniu w trakcie kolejnej porcji- chyba że robicie na 4 ręce:) dlatego proponuję albo przygotować całość albo połowę porcji i zrobić przerwę w smażeniu.
Do gorącego tłuszczu warto też wrzucić plasterki ziemniaków, zapobiegną przypalaniu się mąki
SylaUla
reanja
bardzo dziękuje i polecam:)