Sposób przygotowania:
Migdałowe serduszkaPrzygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać zmielone migdały, cukier o smaku migdałowym, szczyptę soli, żółtko i starte na grubych oczkach tarki masło,sok z cytryny. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Wykrawanie ciasteczek:
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawamy ciasteczka serduszka za pomocą specjalnej foremki - stempelka w kształcie serca. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Pieczenie ciasteczek:
Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy do zrumienienia ok.10-12 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
lukrowanepierniczki