Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Migdałowe serduszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów. Wycinane foremką stempelkiem w kształcie serca podbiją serce ukochanej osoby.

Migdałowe serduszka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Migdałowe serduszka

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe serduszka

Przygotowanie ciasta:

Migdałowe serduszka
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto

Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać zmielone migdały, cukier o smaku migdałowym, szczyptę soli, żółtko i starte na grubych oczkach tarki masło,sok z cytryny. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny.

Wykrawanie ciasteczek:

Migdałowe serduszka
Wykrojone serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawamy ciasteczka serduszka za pomocą specjalnej foremki - stempelka w kształcie serca. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Pieczenie ciasteczek:

Migdałowe serduszka
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i ostrożnie ściągamy z blaszki

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy do zrumienienia ok.10-12 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.


Tagi:

ciastka okazje