Sposób przygotowania:
Rogaliki z brzoskwiniamiPrzygotowanie ciasta:
Ser ucieramy z dodatkiem oleju i mleka i paroma kroplami aromatu waniliowego.
Następnie dodajemy cukier puder, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,szczyptę soli.
Zagniatamy szybko gładkie ciasto.
Wałkowanie ciasta:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Kroimy połówki brzoskwiń na cząstki. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.1/2 cm.
Kroimy ciasto w trójkąty. Na dłuższym boku trójkąta układamy cząstkę brzoskwini. Smarujemy boki ciasta rozmąconym białkiem.
Formowanie rogalików:
Zwijamy przygotowane ciasto i formujemy zgrabne rogaliki.
Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Smarujemy za pomocą pędzelka rozmąconym białkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.200 stopni i pieczemy ok.15 min. na złoty kolor.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.