Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Rogaliki z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne rogaliki z ciasta półfrancuskiego, z serem, nadziane cząsteczkami brzoskwiń. Wspaniałe jako drugie śniadanie dla dziecka do szkoły lub do kawy.

Rogaliki z brzoskwiniami

Składniki:

Rogaliki z brzoskwiniami

na ciasto półfrancuskie:

  • 15 dag mielonego twarogu
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • 1 białko
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z brzoskwiniami

Przygotowanie ciasta:

Rogaliki z brzoskwiniami
Zagniatamy z podanych składników szybko gładkie ciasto

Ser ucieramy z dodatkiem oleju i mleka i paroma kroplami aromatu waniliowego.

Następnie dodajemy cukier puder, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,szczyptę soli.

Zagniatamy szybko gładkie ciasto.

Wałkowanie ciasta:

Rogaliki z brzoskwiniami
Na każdym trójkącie z ciasta kładziemy po 1 cząstkę brzoskwini

Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Kroimy połówki brzoskwiń na cząstki. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.1/2 cm.

Kroimy ciasto w trójkąty. Na dłuższym boku trójkąta układamy cząstkę brzoskwini. Smarujemy boki ciasta rozmąconym białkiem.

Formowanie rogalików:

Rogaliki z brzoskwiniami
Uformowane rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Zwijamy przygotowane ciasto i formujemy zgrabne rogaliki.

Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Smarujemy za pomocą pędzelka rozmąconym białkiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.200 stopni i pieczemy ok.15 min. na złoty kolor.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.