Sposób przygotowania:
Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczyPrzygotowanie ciasta

Ciasto wyrabiamy w robocie. Rozpoczynamy od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka oraz wódkę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z pomarańczy oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto wyrabiamy przynajmniej 10 minut.
Wycinanie chiacchiere

Ciasto na chiacchiere rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty o długości 10 cm i szerokości 5 cm. Środek każdego prostokąta dwukrotnie nacinamy. Z ciasta możemy wyciąć również kwadraty lub romby.
Smażenie chiacchiere

W garnku rozgrzewamy olej. Temperatura smażenia powinna mieć 150-170 stopni. Chiacchiere smażymy do uzyskania złotego koloru.
Justi2401