Sposób przygotowania:
Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczyPrzygotowanie ciasta
![Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chiacchiere-wloskie-faworki-z-nutka-pomaranczy-451318.jpg)
Ciasto wyrabiamy w robocie. Rozpoczynamy od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka oraz wódkę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z pomarańczy oraz ziarna z laski wanilii. Ciasto wyrabiamy przynajmniej 10 minut.
Wycinanie chiacchiere
![Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chiacchiere-wloskie-faworki-z-nutka-pomaranczy-451316.jpg)
Ciasto na chiacchiere rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty o długości 10 cm i szerokości 5 cm. Środek każdego prostokąta dwukrotnie nacinamy. Z ciasta możemy wyciąć również kwadraty lub romby.
Smażenie chiacchiere
![Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy Chiacchiere - włoskie faworki z nutką pomarańczy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chiacchiere-wloskie-faworki-z-nutka-pomaranczy-451317.jpg)
W garnku rozgrzewamy olej. Temperatura smażenia powinna mieć 150-170 stopni. Chiacchiere smażymy do uzyskania złotego koloru.
Justi2401