Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Karnawałowe łamańce waniliowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na te łamańce waniliowe znalazłam w starym zeszycie, wycięłam go z jakiejś gazety wiele, wiele lat temu. Czytałam go wiele razy i trochę miałam wątpliwości, bo nie ma w cieście jajek. Wyszły pyszne i bardzo je polecam. Smacznego.

Karnawałowe łamańce waniliowe

Składniki:

Karnawałowe łamańce waniliowe

Ciasto:

  • 700 ml zimnej wody
  • 100 ml oleju
  • pół małej łyżeczki soli
  • 60 dag mąki tortowej

Posypka:

  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru kryształu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Karnawałowe łamańce waniliowe
1. Ciasto: Wodę i olej wlewamy do dużego garnka, zagotowujemy, wsypujemy sól i mąkę, energicznie mieszamy i gotujemy ( cały czas mieszając ) aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną i chwilę zagniatamy.

2. Formowanie: Gorące ciasto partiami przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na papier do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka.

3. Pieczenia: W garnku rozgrzewamy olej, następnie delikatnie wrzucamy ciastka i smażymy po kilka minut często je mieszając, usmażone wyjmujemy z oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

4. Obtaczanie: Oba cukru mieszamy w miseczce lub na głębokim talerzu, wrzucamy tam jeszcze gorące ciasteczka i dokładnie obtaczamy. Wyjmujemy z cukru.

5. Podanie: Tak wykonane łamańce waniliowe podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć dwa cukry waniliowe.

Z przepisu wychodzi duża porcja ciasteczek.