Sposób przygotowania:
Karnawałowe łamańce waniliowe
1. Ciasto: Wodę i olej wlewamy do dużego garnka, zagotowujemy, wsypujemy sól i mąkę, energicznie mieszamy i gotujemy ( cały czas mieszając ) aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną i chwilę zagniatamy.
2. Formowanie: Gorące ciasto partiami przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na papier do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka.
3. Pieczenia: W garnku rozgrzewamy olej, następnie delikatnie wrzucamy ciastka i smażymy po kilka minut często je mieszając, usmażone wyjmujemy z oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
4. Obtaczanie: Oba cukru mieszamy w miseczce lub na głębokim talerzu, wrzucamy tam jeszcze gorące ciasteczka i dokładnie obtaczamy. Wyjmujemy z cukru.
5. Podanie: Tak wykonane łamańce waniliowe podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć dwa cukry waniliowe.
Z przepisu wychodzi duża porcja ciasteczek.
2. Formowanie: Gorące ciasto partiami przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na papier do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka.
3. Pieczenia: W garnku rozgrzewamy olej, następnie delikatnie wrzucamy ciastka i smażymy po kilka minut często je mieszając, usmażone wyjmujemy z oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
4. Obtaczanie: Oba cukru mieszamy w miseczce lub na głębokim talerzu, wrzucamy tam jeszcze gorące ciasteczka i dokładnie obtaczamy. Wyjmujemy z cukru.
5. Podanie: Tak wykonane łamańce waniliowe podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć dwa cukry waniliowe.
Z przepisu wychodzi duża porcja ciasteczek.
Justi2401
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)