SUPERPRZEPIS

Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem Więcej zdjęć (8)

Deser prosto z Sycylii, czyli faworki z ryżem. Pyszne, lekkie, w sam raz na karnawałowy czas, jeśli znudzą nam się tradycyjne smakołyki :) . Przepis pochodzi z książki "Znane i nieznane Dania kuchni włoskiej " Małgorzaty Caprari

Składniki:

Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem

 

 

 

  • 100 g cukru pudru

 

 

  • około 300 g maki pszennej

 

  • kilka kropelek olejku waniliowego

 

  • sok z polowy cytryny ( moja opcja)

 

  • cukier puder oraz cynamon do posypania

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Ryż ugotować w wodzie, dobrze ugotowany odsączyć z wody i przełożyć do dużej miski a następnie rozdrobnić blenderem by powstała w miarę jednolita masa.

Do cieplej masy dodać drożdże, cukier puder, skórkę i sok z cytryny oraz olejek. Wymieszać.

Gdy masa ryżowa przestygnie, dosypywać mąkę i naoliwioną, czystą dłonią wyrobić luźne ciasto.

Ciasto odstawić do lekkiego wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszać łyżką.

W dużym garnku rozgrzać sporą ilość oleju ( tyle, ile do smażenia faworków czy pączków ). Ciasto można nabierać łyżką i wkładać do gorącego oleju ale w większości przepisów jakie widziałam, nakłada się je na podłużną, oprószoną mąką deskę do krojenia i nożem ściąga się ciasto prosto do garnka z gorącym olejem.

Faworki ryżowe smażymy w oleju na rumiany, złocisty kolor , przekładamy na druga stronę, usmażone układamy na papierze kuchennym by odsączyć z nadmiernej ilości oleju.

Usmażone, odsączone faworki posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Ugotowany ryz zmiksować blenderem na jednolita masę
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Do ryżu dodać drożdże oraz skórkę z cytryny
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Wyrobić z mąką i odstawić do wyrośnięcia
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Partie ciasta wkładać go gotującego się oleju
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Smażyć na złocisty kolor
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Faworki w środku
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Pysznie smakuja posypane cukrem i cynamonem

Tagi:

ciastka ryż