Sposób przygotowania:
Sfinci di riso czyli włoskie faworki z ryżem
Ryż ugotować w wodzie, dobrze ugotowany odsączyć z wody i przełożyć do dużej miski a następnie rozdrobnić blenderem by powstała w miarę jednolita masa.
Do cieplej masy dodać drożdże, cukier puder, skórkę i sok z cytryny oraz olejek. Wymieszać.
Gdy masa ryżowa przestygnie, dosypywać mąkę i naoliwioną, czystą dłonią wyrobić luźne ciasto.
Ciasto odstawić do lekkiego wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszać łyżką.
W dużym garnku rozgrzać sporą ilość oleju ( tyle, ile do smażenia faworków czy pączków ). Ciasto można nabierać łyżką i wkładać do gorącego oleju ale w większości przepisów jakie widziałam, nakłada się je na podłużną, oprószoną mąką deskę do krojenia i nożem ściąga się ciasto prosto do garnka z gorącym olejem.
Faworki ryżowe smażymy w oleju na rumiany, złocisty kolor , przekładamy na druga stronę, usmażone układamy na papierze kuchennym by odsączyć z nadmiernej ilości oleju.
Usmażone, odsączone faworki posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Do cieplej masy dodać drożdże, cukier puder, skórkę i sok z cytryny oraz olejek. Wymieszać.
Gdy masa ryżowa przestygnie, dosypywać mąkę i naoliwioną, czystą dłonią wyrobić luźne ciasto.
Ciasto odstawić do lekkiego wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszać łyżką.
W dużym garnku rozgrzać sporą ilość oleju ( tyle, ile do smażenia faworków czy pączków ). Ciasto można nabierać łyżką i wkładać do gorącego oleju ale w większości przepisów jakie widziałam, nakłada się je na podłużną, oprószoną mąką deskę do krojenia i nożem ściąga się ciasto prosto do garnka z gorącym olejem.
Faworki ryżowe smażymy w oleju na rumiany, złocisty kolor , przekładamy na druga stronę, usmażone układamy na papierze kuchennym by odsączyć z nadmiernej ilości oleju.
Usmażone, odsączone faworki posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Di bloguje
Netka