WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bułeczki drożdżowe z serem i miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie, niezbyt słodkie bułeczki drożdżowe nadziewane białym serem z miodem i odrobiną imbiru. Posypane sezamem, idealne na przekąskę.

Bułeczki drożdżowe z serem i miodem

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z serem i miodem

Ciasto

Nadzienie

Inne

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z serem i miodem

Ciasto

Bułeczki drożdżowe z serem i miodem
Ciasto będzie wyrastać ok 2-3 godziny.

Ze wszystkich składników zagniatamy dokładnie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż w cieple podwoi swoją objętość.
Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy koła.

Ser

Bułeczki drożdżowe z serem i miodem
Do sera możemy też dodać skórkę z cytryny.

Ser rozdrabniamy, dodajemy starty drobno imbir, szczyptę soli i miód do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

Wyrastanie

Bułeczki drożdżowe z serem i miodem
Bułeczki powinny wyrosnąć przed pieczeniem.

Bułeczki nadziewamy i dokładnie zalepiamy. Odkładamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczenie

Bułeczki drożdżowe z serem i miodem
Bułeczki wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut.

Bułeczki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią.