Sposób przygotowania:
Koszyczki bezowe z kremem i owocami
Przygotowanie bezy;
Na początku ubijam białka na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodaję drobny cukier oraz ocet.
Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną . Następnie albo przekładam ubitą pianę do rękawa cukierniczego (wkładając rękaw do kubka wtedy łatwiej się pianę przekłada) lub bezpośrednio układam kształty jakie chcę otrzymać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni, wkładam bezę i po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę około 90 minut.
Po upieczeniu bezę zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (drzwiczki piekarnika lekko uchylam).
Krem śmietankowy z mascarpone;
Dobrze schodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodawać stopniowo śmietan fixy. Kilka łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone, a następnie połączyć z pozostałą śmietaną. Włożyć na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.
Po wyjęciu do każdego koszyczka nałożyć po części śmietany, nałożyć kilka owoców borówki amerykańskiej i malin, nałożyć drugą warstwę śmietany i na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.
Smacznego.
Na początku ubijam białka na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodaję drobny cukier oraz ocet.
Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną . Następnie albo przekładam ubitą pianę do rękawa cukierniczego (wkładając rękaw do kubka wtedy łatwiej się pianę przekłada) lub bezpośrednio układam kształty jakie chcę otrzymać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni, wkładam bezę i po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę około 90 minut.
Po upieczeniu bezę zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (drzwiczki piekarnika lekko uchylam).
Krem śmietankowy z mascarpone;
Dobrze schodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodawać stopniowo śmietan fixy. Kilka łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone, a następnie połączyć z pozostałą śmietaną. Włożyć na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia.
Po wyjęciu do każdego koszyczka nałożyć po części śmietany, nałożyć kilka owoców borówki amerykańskiej i malin, nałożyć drugą warstwę śmietany i na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.
Smacznego.