monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Faworkowe serduszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Oto moja propozycja na faworki:) przygotowywałam je 14 lutego wobec tego połączyłam tłusty czwartek z walentynkami i zaserwowałam rodzince takie pyszności

Faworkowe serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworkowe serduszka

 

  • 300 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżek śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka wódki
  • 1 litr oleju
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Faworkowe serduszka
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i wódkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Następnie przez 15 minut obijać ciasto wałkiem do ciasta, aby było kruche i pełne pęcherzyków powietrza. Obijać w taki sposób aby kulę rozpłaszczać a potem znów formować kulę i znów rozpłaszczać i tak przez 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na 3 mm placek. Foremkę do ciastek w kształcie serca wykrawać kształty. Mniejszą serduszkową foremkę wycinać dziurkę. W rondlu rozgrzać olej i wkładać serduszka po 5-6 sztuk, układając ciasto na płasko. Gdyby serduszka na siebie zachodziły, delikatnie je rozłożyć aby każde swobodnie pływało w gorącym oleju. Smażyć aż będą złote z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Faworkowe serduszka
do suchych składników dodać trzy żółtka
Faworkowe serduszka
dodać śmietanę oraz wódkę i wyrobić ciasto
Faworkowe serduszka
rozwałkować ciasto na cienki placek i wykroić serduszka
Faworkowe serduszka
smażyć po kilka sztuk w gorącym oleju