Sposób przygotowania:
Faworkowe serduszka
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i wódkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Następnie przez 15 minut obijać ciasto wałkiem do ciasta, aby było kruche i pełne pęcherzyków powietrza. Obijać w taki sposób aby kulę rozpłaszczać a potem znów formować kulę i znów rozpłaszczać i tak przez 15 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na 3 mm placek. Foremkę do ciastek w kształcie serca wykrawać kształty. Mniejszą serduszkową foremkę wycinać dziurkę. W rondlu rozgrzać olej i wkładać serduszka po 5-6 sztuk, układając ciasto na płasko. Gdyby serduszka na siebie zachodziły, delikatnie je rozłożyć aby każde swobodnie pływało w gorącym oleju. Smażyć aż będą złote z każdej strony. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
marietta