anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chrust albo faworki

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 70
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" z 1972 roku. Faworki wyszły cieniutkie, chrupiące, smaczne i z mnóstwem pęcherzyków.

Chrust albo faworki

Składniki:

Chrust albo faworki

 

  • mąka tortowa - 200 g
  • żółtka - 3 szt.
  • gęsta śmietana - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • spirytus - 1 łyżka

 

  • PONADTO:
  • cukier puder - 3 łyżki
  • olej do smażenia - 1/2 litra
  • smalec do smażenia – 1/2 kg

Sposób przygotowania:

Chrust albo faworki
Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma wyglądać podobnie do ciasta na makaron. Ciasto podzielić na części i wałkować bardzo cieniutko, tylko minimalnie podsypując mąką, a najlepiej w ogóle nie podsypywać. Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez to nacięcie jeden koniec paska. W rondlu rozgrzać olej i smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka ciastek. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.



*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust

*przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delikatnie omieść je z nadmiaru mąki. 

Tagi:

faworki chrust