Sposób przygotowania:
Chrust albo faworki
Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma wyglądać podobnie do ciasta na makaron. Ciasto podzielić na części i wałkować bardzo cieniutko, tylko minimalnie podsypując mąką, a najlepiej w ogóle nie podsypywać. Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez to nacięcie jeden koniec paska. W rondlu rozgrzać olej i smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka ciastek. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.
*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust
*przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delikatnie omieść je z nadmiaru mąki.
*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust
*przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delikatnie omieść je z nadmiaru mąki.
zbysiowa
anemon
Robiłam faworki pierwszy raz z tego przepisu i właśnie dlatego zdecydowałam się skorzystać z niego, że o "biciu ciasta" nic nie było napisane. Polecam.
misia5
anemon
Dziękuję, polecam.
mysza75
Hrabina w kuchni
anemon
zbysiowa
anemon
To ja dziękuję, bo nawet nie wiesz jaką radość sprawił mi Twój komentarz, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i faworki Ci się udały.
zbysiowa
Jutro powtórka :D
Doriska233
anemon
"Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto", a więc spirytus też.