WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Drożdżówki z serem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, delikatne drożdżówki nadziewane słodkim serem z rodzynkami. Posypane maślaną, chrupiącą kruszonką.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z serem i kruszonką

Ciasto

Nadzienie

  • 500 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i kruszonką

Ciasto

Drożdżówki z serem i kruszonką
Ciasto powinno dobrze wyrosnąć w ciepłym miejscu pod ściereczką.

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny, aż podwoi objętość.

Nadzienie

Drożdżówki z serem i kruszonką
Do sera możemy też użyć innych dodatków niż rodzynki.

Ser ucieramy z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rodzynki i mieszamy.

Kruszonka

Drożdżówki z serem i kruszonką
Kruszonkę rozcieramy dość dokładnie palcami.

Do mąki i cukru dodajemy zimne masło i palcami robimy kruszonkę.

Bułeczki

Drożdżówki z serem i kruszonką
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Ciasto drożdżowe dzielimy na kawałki. Nadziewamy farszem serowym i zalepiamy. Układamy na blaszce na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy ok pół godziny w 190 stopniach na złoty kolor.