WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

"Faworki" z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki z ciasta francuskiego to błyskawiczne faworki, które można zrobić w ok. 30 minut. Idealne dla niezapowiedzianych gości. Mniej kaloryczne, bo pieczone w piekarniku.

"Faworki" z ciasta francuskiego

Składniki:

"Faworki" z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 330g
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

"Faworki" z ciasta francuskiego

ETAP 1:

Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć. Przekroić na dwa pasy wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy pas ciasta pokroić wzdłuż krótszego boku w paski o szerokości ok. 3-4cm. W środku każdego paska zrobić krótkie nacięcie przez które przewijać jeden koniec paska. Tak uformowane faworki układać na blasze z wyposażenia piekarnika.

Faworki piec ok. 10 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce i posypać cukrem pudrem.