Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Karnawałowe cytrynowe kokardki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i puszyste. Idealne na karnawał. Oprócz oczekiwania gdy ciasto odpocznie robi się je bardzo szybko. Mają cytrynowy smak i zapach. Polecam takie zrobić.

Karnawałowe cytrynowe kokardki

Składniki:

Karnawałowe cytrynowe kokardki

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 %

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia faworków
  • olej do smażenia
  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Karnawałowe cytrynowe kokardki
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Następnie kilkakrotnie je składamy i ubijamy tłuczkiem, ja ubijam aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywam czystą ściereczką i zostawiam w temperaturze pokojowej na około godzinę żeby odpoczęło.

2. Formowanie kokardek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wycinamy krążki, a z krążków formujemy kokardki. Grubość ciasta zależy jak kruche chcemy mieć kokardki, im cieńsze ciasto tym bardziej kruche. Ja chciałam żeby były bardziej miękkie i puszyste.

3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy kokardki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kokardki odsączamy z nadmiaru tłuszczu najlepiej na papierowym ręczniku.

4. Podanie: Oprószamy je cukrem pudrem, podajemy. Smacznego.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyjdzie nam około 50 sztuk w zależności jakiej szklanki użyjemy.

Ocet nie jest w kokardkach wyczuwalny.