Sposób przygotowania:
Karnawałowe cytrynowe kokardki
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Następnie kilkakrotnie je składamy i ubijamy tłuczkiem, ja ubijam aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywam czystą ściereczką i zostawiam w temperaturze pokojowej na około godzinę żeby odpoczęło.
2. Formowanie kokardek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wycinamy krążki, a z krążków formujemy kokardki. Grubość ciasta zależy jak kruche chcemy mieć kokardki, im cieńsze ciasto tym bardziej kruche. Ja chciałam żeby były bardziej miękkie i puszyste.
3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy kokardki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kokardki odsączamy z nadmiaru tłuszczu najlepiej na papierowym ręczniku.
4. Podanie: Oprószamy je cukrem pudrem, podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 50 sztuk w zależności jakiej szklanki użyjemy.
Ocet nie jest w kokardkach wyczuwalny.
2. Formowanie kokardek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wycinamy krążki, a z krążków formujemy kokardki. Grubość ciasta zależy jak kruche chcemy mieć kokardki, im cieńsze ciasto tym bardziej kruche. Ja chciałam żeby były bardziej miękkie i puszyste.
3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy kokardki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kokardki odsączamy z nadmiaru tłuszczu najlepiej na papierowym ręczniku.
4. Podanie: Oprószamy je cukrem pudrem, podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 50 sztuk w zależności jakiej szklanki użyjemy.
Ocet nie jest w kokardkach wyczuwalny.
gosiapiotrek23
Babeczka35
Dziękuję :)
ciasteczka
skuter5
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Babeczka35
Są tak pyszne, że się nie dziwię. Polecam zrobić z podwójnej porcji :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Bardzo polecam :)