lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Faworki z cukrem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tłusty czwartek więc faworki upiekliśmy rodzinnie nie ma to jak wspólne pieczenie rodziców z dziećmi.

Faworki z cukrem waniliowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki z cukrem waniliowym

 

  • 1 kg mąki tortowej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu

 

 

  • dodatkowo:

 

  • olej do smażenia,

 

  • cukier puder do posypania

 

  • cukier waniliowy 30 gram

Sposób przygotowania:

Faworki z cukrem waniliowym
1. Wsypujemy mąkę do miski . 2. Dodajemy żółtka , jajka i proszek do pieczenia 3. Dodajemy spirytus i śmietanę 4. Zagniatamy ciasto. 5. Dzielimy je na 4 części i wkładamy do lodówki na godzinę 6. Wałkujemy każdy kawałek podsypując mąką bardzo cienko 7. Kroimy nożem paski a potem skośnie robimy dziurkę i przekładamy końce. 8. Nagrzewamy olej i smażymy na rumiano wyjmujemy odcedzamy i posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.
Faworki z cukrem waniliowym
Wsypujemy mąkę do miski . Dodajemy żółtka , jajka i proszek do pieczenia .Dodajemy spirytus i śmietanę
Faworki z cukrem waniliowym
Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części i wkładamy do lodówki na godzinę
Faworki z cukrem waniliowym
Wałkujemy każdy kawałek podsypując mąką bardzo cienko Kroimy nożem paski a potem skośnie robimy dziurkę i przekładamy końce.
Faworki z cukrem waniliowym
Robimy różne kształty gwiazdki kwadraciki

Tagi:

faworki chrust