Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Feta smażona.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Feta w lekkim, pikantnym cieście z nutką cytryny.

Feta smażona. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Feta smażona.

 

  • 200 g fety
  • jajko
  • 0,5 szklanki mąki + łyżka
  • 0,5 szklanki mleka
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • papierowe ręczniki

 

Sposób przygotowania:

Feta smażona.
W naczyniu rozrabiamy: mąkę, mleko, pieprz dokładnie mieszamy. Z wyszorowanej cytryny ocieramy łyżkę skórki i dodajemy do ciasta. Fetę kroimy w 2 cm paski, maczamy w cieście..nadmiar należy lekko otrząsnąć. Smażymy na gorącym oleju na rumiano. Usmażone, wykładamy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Do ciasta nie dajemy soli, fata sama w sobie jest dość słona, a więc łatwo przedobrzyć.
Feta smażona.
Fetę kroimy na dość grube plastry. cienkie mogą się łamać.
Feta smażona.
Do gotowego ciasta dodajemy skórkę z cytryny.
Feta smażona.
Płaty sera maczamy w cieście i układamy na rozgrzanym tłuszczu.
Feta smażona.
Podczas smażenia należy uważać przy obracaniu fety, pod wpływem tem. robi się delikatna i podatna na uszkodzenia.

Tagi:

jajko jajka