Sposób przygotowania:
Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Figi pokroić w grubsze plasterki.
Serek camembert pokroić w trójkąty. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Na środku każdego prostokąta ułożyć pokrojone figi i serek camembert, u mnie wyszło po 2 plasterki figi i po 2 trójkąciki serka.
Ułożone na cieście figi i serek posypać posiekanymi orzechami i polać miodem (ok 1 łyżeczki na każdy prostokącik).
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto ładnie się przyrumieni ok 15 minut, funkcja termoobieg.
Serek camembert pokroić w trójkąty. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Na środku każdego prostokąta ułożyć pokrojone figi i serek camembert, u mnie wyszło po 2 plasterki figi i po 2 trójkąciki serka.
Ułożone na cieście figi i serek posypać posiekanymi orzechami i polać miodem (ok 1 łyżeczki na każdy prostokącik).
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto ładnie się przyrumieni ok 15 minut, funkcja termoobieg.
SylaUla