migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Serek camembert i figi doskonale czują się w swoim towarzystwie. Posypane orzechami i polane miodem a do tego zapieczone na cieście francuskim tworzą pyszną przekąskę.

Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • 4 duże figi
  • 1 serek camembert
  • 1 duża garść orzechów włoskich
  • płynny miód
  • 1 małe jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Figi pokroić w grubsze plasterki.

Serek camembert pokroić w trójkąty. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Na środku każdego prostokąta ułożyć pokrojone figi i serek camembert, u mnie wyszło po 2 plasterki figi i po 2 trójkąciki serka.

Ułożone na cieście figi i serek posypać posiekanymi orzechami i polać miodem (ok 1 łyżeczki na każdy prostokącik).

Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto ładnie się przyrumieni ok 15 minut, funkcja termoobieg.  
Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście
Figi pokroić w plasterki. Serek camembert pokroić w trójkąty.
Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście
Na środku każdego prostokąta ułożyć pokrojone figi i serek camembert, u mnie wyszło po 2 plasterki figi i po 2 trójkąciki serka.
Figi z miodem i orzechami zapiekane na cieście
Ułożone na cieście figi i serek posypać posiekanymi orzechami i polać miodem (ok 1 łyżeczki na każdy prostokącik). Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.