Sposób przygotowania:
Sałatka z roszponki z grillowanym kurcza
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie grillujemy na rumiano (pierś nie może być w środku krwista). Roszponkę, pomidorki i figi płuczemy, odsączamy. Mango przecinamy na pół, usuwamy pestkę. Obieramy ze skóry i kroimy w mniej więcej 1 cm kostkę. Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W misce kładziemy roszponkę, na nią mango i pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy sosem winegret. Przybieramy pokrojonymi na pół pomidorkami i półtalarkami fig. Podajemy od razu po przygotowaniu.