monim

monim

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Kurczak po staropolsku na sałatce z XXI wieku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny kurczak po staropolsku na szybkiej sałatce łączy mnóstwo różnych smaków w jedną całość. Ten łatwy i zdrowy przepis zadowoli nie jedno podniebienie.

Kurczak po staropolsku na sałatce z XXI wieku

Składniki:

Kurczak po staropolsku na sałatce z XXI wieku

 

  • 4 pałeczki z kurczaka
  • ząbek czosnku, majeranek,tymianek,pietruszka,sól,pieprz
  • 1 łyżka miodu

 

  • Na sałatkę :
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 granat
  • 4 dojrzałe figi
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 rzodkiewki
  • około 12 mini kolb kukurydzy (w occie)

 

  • folia do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kurczak po staropolsku na sałatce z XXI wieku
Ząbek czosnku i zioła siekamy, dodajemy pieprzu i soli. Mieszamy całość z miodem. Mięsko dokładnie myjemy, z pałeczek ściągamy całą skórę. Do woreczka do pieczenia wkładamy mięso i dodajemy zrobioną przez nas staropolską marynatę. Całość pieczemy w nagrzanym do 170'C piekarniku przez około 20 minut do momentu aż mięso będzie odchodziło od kości. Przygotowujemy sałatkę: rukolę rozkładamy na talerzu, na to pokrojone na ćwiartki figi, pestki dyni około 3 kolb kukurydzy, ziarenka granatu i rzodkiewkę,która doda sałatce świeżości. Kiedy kurczak się upiecze kładziemy na sałatkę i delikatnie polewamy naszą marynatą w której piekło się mięso.