pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Filet z kurczaka w pitnym miodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Soczysty filet usmażony w papierze do pieczenia

Filet z kurczaka w pitnym miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka w pitnym miodzie

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki pitnego miodu
  • rozmaryn, majeranek
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w pitnym miodzie
Filety myjemy i rozbijamy na deseczce. Z oleju, musztardy, miodu i przypraw robimy marynatę. Mięso przekładamy do miseczki i z każdej strony smarujemy marynatą. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Kiedy filet będzie już zamarynowany rozgrzewamy patelnię. Smarujemy ją pędzelkiem odrobiną oleju. Kurczaka układamy na kawałku papieru do pieczenia, przykrywamy i przekładamy na patelnię. Smażymy po ok 8 minut na średnim ogniu z każdej strony. Taki kurczak jest bardzo soczysty, aromatyczny i mniej kaloryczny od smażonego :)
Filet z kurczaka w pitnym miodzie
Z podanych składników przygotowujemy marynatę
Filet z kurczaka w pitnym miodzie
Marynatą smarujemy mięso z każdej strony
Filet z kurczaka w pitnym miodzie
Posmarowane mięso układamy na części papieru do pieczenia
Filet z kurczaka w pitnym miodzie
Smażymy na średnim ogniu przez ok 8 minut z każdej strony