Sposób przygotowania:
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Jeszcze ciepłe mięso z kurczaka i królika obieramy i mielimy na gładką masę razem z marchewką. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się. W tym czasie zabieramy się za ciasto na pierogi.
Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Ostrożnie, ale i dokładnie zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilka minut, żeby gluten zaczął pracować.
Gdy ciasto odpocznie dzielimy je na dwie części. Jedną ponownie przykrywamy, a drugą cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka. Na co drugie nakładamy farsz, na który nakładamy drugi krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy np. z czerwonym barszczem.
Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Ostrożnie, ale i dokładnie zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilka minut, żeby gluten zaczął pracować.
Gdy ciasto odpocznie dzielimy je na dwie części. Jedną ponownie przykrywamy, a drugą cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka. Na co drugie nakładamy farsz, na który nakładamy drugi krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy np. z czerwonym barszczem.
skuter5
misia5
Częstuj się :) U nas znikają w mgnieniu oka :)
ciasteczka
misia5
Dziękuję :)
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2