misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 565]

Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne, lekkie bardzo delikatne i rozpływające się w ustach poduszeczki z ciasta na pierogi. Idealny dodatek do czerwonego barszczu.

Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem

 

  • Nadzienie:

 

  • 300 g mięsa z kurczaka- ja użyłam z rosołu
  • 250 g mięsa z królika - ja użyłam z rosołu
  • 1 marchew z rosołu
  • 1 jajko
  • przyprawy do smaku

 

  • Ciasto:

 

Sposób przygotowania:

Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Jeszcze ciepłe mięso z kurczaka i królika obieramy i mielimy na gładką masę razem z marchewką. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się. W tym czasie zabieramy się za ciasto na pierogi.

Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Ostrożnie, ale i dokładnie zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilka minut, żeby gluten zaczął pracować.

Gdy ciasto odpocznie dzielimy je na dwie części. Jedną ponownie przykrywamy, a drugą cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka. Na co drugie nakładamy farsz, na który nakładamy drugi krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy np. z czerwonym barszczem.
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Mięso z królika i kurczaka miksujemy na gładką masę
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Do zmikowanego mięsa dodajemy jajko i przyprawy
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Z mąki soli i wody zarabiamy ciasto na pierogi
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Zarobione ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na chwilę
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Gdy ciasto odpocznie dzielimy ja na dwie części
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Z ciasta wykrawamy kółeczka
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Na połowę krążków nakładamy nadzienie
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Nadzienie przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi
Pierogowe poduszeczki nadziane mięsem
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku

Tagi:

dania pierogi