ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Filety z karmazyna z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety bez skóry z karmazyna są smaczną alternatywą dla dorsza, mają nie wiele ości, mięso jest soczyste, delikatne.

Filety z karmazyna z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filety z karmazyna z patelni

 

  • świeże filety bez skóry z karmazyna 2 sztuki większe,
  • sok z cytryny,
  • pieprz mielony po 4 szczypty na kawałek fileta,
  • sól po 4 szczypty na kawałek fileta,
  • mąka pszenna 1/2 szklanki,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Filety z karmazyna z patelni
Świeże filety bez skóry z karmazyna przekroić na połowę, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Filety na talerzu skropić sokiem z cytryny, posypać mielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, filety posolić, obtoczyć każdy w mące.

Smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, podawać z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty lub na zimno do pieczywa z masłem.
Filety z karmazyna z patelni
Solić zawsze przed samym smażeniem, ryba nie puści wody.
Filety z karmazyna z patelni
Na rumiano na średnim ogniu smażyć z obu stron,

Tagi:

karmazyn dania