rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Salatka z grillowanym karmazynem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

"Piątkowa" sałatka z rybką może być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym.

Salatka z grillowanym karmazynem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Salatka z grillowanym karmazynem

 

  • Dla 2-3 osób:
  • 2 filety z karmazyna
  • 70g rukoli
  • 25g kiełków z rzodkiewki
  • 1 ogórek świeży
  • 1 czerwona papryka
  • 1 woreczek ryżu
  • ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml)
  • 1 marynowana czerwona papryka
  • sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
  • przyprawa do ryb

 

Sposób przygotowania:

Salatka z grillowanym karmazynem
Rukolę, kiełki płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. Rybę kroimy w większe kostki, sprawdzając czy w żadnym kawałku nie ma ości. Oprószamy przyprawą do ryb i grillujemy do miękkości ok 15-20 minut (użyłam grilla elektrycznego). Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu- z odrobiną soli. Lekko studzimy. Paprykę i świeżego ogórka kroimy w małe kostki. Oliwę mieszamy z ok 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy wszystkie składniki Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy.
Salatka z grillowanym karmazynem
Karmazyna myjemy i delikatnie oprószamy przyprawą do ryb
Salatka z grillowanym karmazynem
Dodajemy ugotowany i lekko przestudzony ryż
Salatka z grillowanym karmazynem
Na końcu dodajemy ugrillowaną rybkę i całość mieszamy z dodatkiem oliwy z przy