kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

filety z okonia w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

filety z okonia zapieczone w ostrym musztardowo-chrzanowym sosie

filety z okonia w sosie

Składniki:

filety z okonia w sosie

 

  • 60 dag filetów z okonia
  • kilka łyżek masła, sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny

 

  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżka łagodnej musztardy
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka chrzanu
  • posiekany koperek do posypania

Sposób przygotowania:

filety z okonia w sosie
Filety posolić, posypać pieprzem, obsmażyć na szybko na rozgrzanym maśle. Skropić sokiem z cytryny.
W rondelku podgrzać śmietankę, dodać musztardy, chrzan. Sosem zalać ułożone w naczyniu do zapiekania lub na patelni filety, poddusić 10 min, posypać koperkiem.