VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przynajmniej raz w tygodniu powinno się zjeść rybę. Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna?

Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym
1.Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2.W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do momentu zarumienienia. 3.Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy sola i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę.
Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym
Etap 1Rybę obieramy z łusek i nacinamy paseczki, przyprawiamy
Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym
Etap 2 Rybę obtaczamy w mące z bułką tartą
Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym
Etap 3 Cebule z czosnkiem i szpinakiem dusimy pod przykryciem
Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym
Etap 4 Robimy zasmażkę, podlewamy bulionem i przyprawiamy