Sposób przygotowania:
Okoń pieczony w ziołach
Okonia dokładnie oskrobać z łusek, można użyć tarki do ziemniaków jeżeli nie macie skrobaczki do ryb. Naciąć brzuch wzdłuż i wypatroszyć usunąć skrzela. Potem dokładnie umyć rybę i osuszyć.
Posolić i popieprzyć z wierzchu i w środku ( jako, że pieprz jest cytrynowy nie ma potrzeby skrapiać ryby sokiem z cytryny ).
Zioła umieścić w powłoce brzusznej ryby i położyć ją na talerz. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin.
Potem wyłożyć rybę na większy kawałek papieru do pieczenia, lekko naciąć ukośnie w kilka miejscach i położyć na rybie jeszcze kilka małych gałązek ziół.
Dokładnie zawinąć rybę w papier i ułożyć na blaszce do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec rybę w zależności od piekarnika 25 - 30 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu na gorąco.
Posolić i popieprzyć z wierzchu i w środku ( jako, że pieprz jest cytrynowy nie ma potrzeby skrapiać ryby sokiem z cytryny ).
Zioła umieścić w powłoce brzusznej ryby i położyć ją na talerz. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin.
Potem wyłożyć rybę na większy kawałek papieru do pieczenia, lekko naciąć ukośnie w kilka miejscach i położyć na rybie jeszcze kilka małych gałązek ziół.
Dokładnie zawinąć rybę w papier i ułożyć na blaszce do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec rybę w zależności od piekarnika 25 - 30 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu na gorąco.